Maskers

Ik heb een aardige interesse in het dragen van maskers. Bedoel alleen niet maskers wat je met een touwtje op je gezicht kan doen, maar bedoel meer de soort masker waar een mens zich wel eens achter wil verschuilen. Heb daarover een aantal onderwerpen aan verworven en dat staat samen hieronder.
Dit alles is mijn mening hoe ik er over denk en dat dump ik dan weer hier…

Masker:

Je meent jezelf te verbergen tegen over anderen, je hebt een soort masker op waardoor je denkt en hoopt dat andere niet door heen zien. Blijkbaar komt er een keer iemand die er wel door heen kijkt en ziet wie je echt bent. Je weet niet of je dat nu prettig vind of vervelend, beangstigend is misschien beter verwoord.  Die persoon weet per direct hoe jij in elkaar steekt, hoe jij je voelt op bepaalde momenten en welken punten ze moet drukken om juist die reactie op te wekken waar die gene om vraagt. Dat persoon weet wie je echt bent… hoe je echt bent.. en wat er echt in je om gaat.

Wanneer je zo’n persoon tegen komt weet je haast wel gelijk dat ’t anders is, zeker als je al gelijk op een feit word gedrukt wat je zelf in eerste instantie niet echt door hebt. Je denkt er over na en weet dat die gene gelijk heeft. Zeker als ’t gaat over je eigen welzijn waarbij je niet in de gaten hebt dat je die tot ’t uiterste aan het drukken bent. Elk punt wat ze uitlegt weet je dat ze gelijk heeft, je probeert er omheen te praten maar dat heeft uiteindelijk weinig zin. Weinig zin om er tegen in te gaan want ze heeft je toch wel door. Zelf weet je ook dat ’t weinig zin heeft want je weet dat ze duidelijk gelijk heeft.

Wat je er aan kan doen is nooit echt duidelijk. Hoe je de ander kan overtuigen dat je er wat aan gaat doen gebeurd alleen over een bepaalde tijdsbestek en hopelijk weet je dan ook uiteindelijk de ander te overtuigen dat je er daadwerkelijk ook wat aan gedaan hebt. Niet alleen om de ander te plezieren, maar ook voor jezelf dat je door krijgt dat je ook aan jezelf moet denken..

Maskers: Manipulatie

Wat als manipulatie ook een soort van masker is? Niet echt wat je zegt wat je voor jezelf draagt dacht ik zo. Waarom word deze masker wel eens gedragen? En waarom manipuleren wij anderen? Misschien is het antwoord om er zelf beter van te worden. Maar waarom dan op deze manier, gebruiken van een ander voor je eigen wel zijn? Veel vragen waar ik zelf geen antwoord op heb maar wel boeiend vind om er over na te denken.

Wanneer ik dat doe schiet wel eens het dominante gedrag binnen wat soms naar boven komt bij ieder ander. Bij sommige meer dan een ander maar als nog, iedereen toont wel eens dominantie naar een ander. Is dominantie het zelfde als manipuleren vraag ik me dan af, ik denk van wel.
Je stelt jezelf zo over dat een ander niet in staat is om je af te wijzen en zo drijf je door tot een doel wat je voor ogen hebt, je manipuleert dan de andere om je hem met jou dominantie te overtreffen. Logische verklaring toch? Natuurlijk niet! Maar is weldegelijk een optie wat door mijn gedachten raast als een dolle hond. Misschien heb ik toch gelijk en is dominantie een manier om een ander te manipuleren. Zeg niet dat iedereen dit doet, maar vraag dit jezelf eens af…
Wat voor antwoord krijg jij?

Maskers: Verleden

Het is niet altijd huisje boompje beestje. Dat is te begrijpen want niet iedereen is perfect. Soms wel maar ik zelf denk niet dat iedereen een perfect verleden achter de rug heeft. Meestal word er niet meer over gesproken want het is niet meer van toepassing op het leven wat je nu leid. Daarom word er geprobeerd het meeste te vergeten maar wat als dat niet meer mogelijk is?
Je neemt altijd wel iets mee in je dagelijks leven wat je is aangeleerd of is overkomen in je verleden. Je kunt het proberen te verwerken in je routine maar meestal is het makkelijker om er omheen te gaan. Kans bestaat denk ik dat je er dan tegenstrijdig op in gaat. Lijkt mij niet echt makkelijk want je verleden is wat je gemaakt heeft en wie je nu ziet als je in de spiegel kijkt, alleen de vraag is dan staat het je aan wat je ziet?

Makkelijk gezegd om je niet te laten leiden, je laat het achter je en dat is dan ook maar het beste. Wetend dat je er altijd wel eens mee geconfronteerd word en dat je er dan beter van word is nog maar de vraag. Er van weg rennen is een mogelijkheid, zo drastisch dat je verhuist of je naam wijzigt zodat je niet meer bent weer te vinden. Geloof het of niet, maar dit komt vast wel eens voor maar op een kleine schaal. Weg rennen is makkelijk dat er tegen vechten toch? Makkelijkste weg is de weg die iedereen kent.

Ik ben van mening dat dit ook een soort van masker is wat je draagt. Het uitsluiten van je verleden op de persoon wie je nu hedendaags bent. Je probeert de vragen te ontwijken en je wilt niet meer terug denken aan toen. Soms kan het onverdraagbaar zijn of gewoon simpel weg niet meer van toepassing. Denk zelf dat wanneer je weg rent voor je verleden dat je dan eigenlijk ook weg rent van jezelf en dat je uiteindelijk terug komt bij het begin van je verleden.. maar dan in je eigen leven.

Do not live in the past, live today and work to tomorrow,
do not regret yesterday and stop living in sorrow.

Maskers: Slot

Wat ik de vorige delen heb geschreven hoe ik er over denk zijn nog maar een paar voorbeelden, ik kan alles wel gaan schrijven over alles hoe ik er over denk maar dan kan ik denk ik wel bezig blijven. Het punt is gemaakt over wat mensen kunnen doen om de waarheid te verbergen. Simpel genoeg is het redelijk makkelijk om je anders voor te doen wie je werkelijk bent, voor sommige kunnen ze haast niet meer anders en dan is mijn vraag dat ze zichzelf nog wel kennen wie ze echt zijn.

Voor mij is het in ieder geval duidelijk, maskers draag je niet alleen voor jezelf maar ook bescherming voor anderen om je heen. Waarvoor je een masker ook gebruikt, het is duidelijk dat die keus is gemaakt uit zelfbescherming. Soms word dat geaccepteerd maar af en toe ook niet en zal er altijd wel iemand zijn die er doorheen prikt. En dan? Duw je die persoon weer weg of laat je die gene toe en hoop je het beste voor jezelf en voor ander? Dit geval is dan zeker niet simpel maar wel een uitdaging om eens rond te lopen bij iemand zonder je masker op te zetten, vraag je dan af wat voor gevoel je daar bij hebt en trek daar je conclusies van uit. Het is lang zo erg nog niet…

Don’t always wear a mask with people around you,
don’t be afraid to show yourself,
If people know your true self.
Then everyone have a real reason to love you.

Advertenties

2 Reacties op “Maskers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s