Hoogmoed (Trots)

Begin maar gelijk met deze vraag… Heeft iedereen wel eens last van hoogmoedswaanzin!? Trots zijn op jezelf? Je helemaal geweldig vinden? Ik denk van wel.. Waarom? Dat is nu eenmaal zo.

Wij mensen zijn altijd wel een keer trots op zichzelf, is ook zeker niet verkeerd omdat ik van mening ben dat als je af en toe even je ego streelt je beter in vel zit. Maar waar meer impact is wanneer iemand dat tegen jou zegt. Je groeit gelijk een halve meter figuurlijk gezien en dat kan soms echt een geweldig gevoel zijn. Sommige mensen streven alleen naar complimenten om even die ego nivo omhoog te helpen om daar weer verder op te kunnen teren. Beetje ego kan niet verkeerd zijn denk ik, kan helpen bij meerdere zaken om daar beter te presteren. Betere prestaties betekend meer complimenten. Daar moet dan ook wel voor gewerkt worden en dat gebeurd dan ook wel.
Dit soort mensen zijn geliefd op het werk. Natuurlijk geeft niet iedereen graag complimenten want het idee is al snel dat de ander dan naast zijn schoenen gaat lopen, maar dat even ten zijde. Personen die leven om complimenten te vangen (vissen) zullen tot het uiterste gaan om dat te behalen. Blijven proberen om een wit voetje te halen of een simpel herkent te worden in zijn werk is genoeg.
Dit gevoel lijkt mij verslavend en denk ook wel dat ’t zo is. Zoals bij iedere verslaving moet dat gevoed blijven en met de tijd moet dat vaker en vaker. Het werk kan er bij achteruit gaan aangezien dingen dan snel af moeten om dan ook zo snel mogelijk een ego strelende compliment te ontvangen, maar naarmate het sneller gebeurd hoe minder de uitkomst dus ook mindere complimenten.

Kan het natuurlijk ook mis hebben en is dit allemaal geen verslaving… maar waarom is trots (hoogmoed) een zonde? Natuurlijk is het wel een soort van zonde maar zoals ik al zei is een beetje trots niet verkeerd. Het is niet verkeerd om je uiten over iets in bijzonder waar je denk goed in te zijn, zolang je dat ook maar waar kan maken.
Iedereen kan beweren dat hij of zij goed is in bed.. maar in de realiteit.. pfft, niemand is beter dan ik!

Even verder in gedachten, vroeger was de gedachten van trots een soort van schande. Niemand mocht zichzelf hoog inschatten. Dat kon je niet maken. Zeker niet als dat als een uithangbord. In de verhalen van Adam en Eva met het eten van de verboden vrucht zit in zekere zin een gevoel van trots in. De slang was sluw met zijn woorden en had de manier gevonden om de 2 aan de verboden vrucht te laten eten. Toen ze ervan gegeten hadden werden hun ogen geopend en zagen ze onder anderen dat ze naakt waren. Het leven van goed en kwaad kwam in het licht. Zij werden dan wel uit Eden gezet maar trots als een pauw. Dat ze nu weten hoe het leven is, dat ze uit Eden zijn gezet was maar een bijzaak. Ze konden nu wel op hun eigen manier door met hun leven ook al was dat maar kort.. zolang het maar krachtig was

Hier in heden dagen kan er vast wel ergens een link gelegd worden waarop je trots op kan zijn. Het is maar hoe je zaken bekijkt, niet alleen op jezelf maar ook naar anderen. Dan zie je zelf wel dat trots zijn totaal niet verkeerd is.

Relevante onderwerpen:
7 Hoofdzonden
– Lust
– Wraak
– Jaloezie

Advertenties

2 Reacties op “Hoogmoed (Trots)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s