Borderline!?

Mijn mening, iedereen heeft wel een symptoom van borderline…
Zeg niet dat dit een feit is maar ben er wel sterk van overtuigd. Moet er wel bijzeggen dat er een paar symptomen zijn wat daadwerkelijk ook bij deze stoornis thuis hoort en zeker niet bij de mening wat ik heb.

Borderline heeft 9 symptomen of wat er bekent zijn. Als een persoon voldoet aan 5 van de 9 symptomen word die gene gelabeld met borderline. Wat kan betekenen op meerdere sessies bij psychiaters en andere instanties. Gezellig zo’n uurtje over jezelf praten wat een persoon met borderline niet van houd, en niet alleen dit soort mensen maar iedereen wel met een soort van persoonlijkheidsstoornis. Punt alleen is ook al houden ze er niet van toch moet het gebeuren. Niet alleen voor die persoon zelf om zijn verhaal kwijt te kunnen maar ook voor de dokter om te begrijpen wat er daadwerkelijk aan de hand is en de juiste manier te zoeken om zijn patiënt helpen. Kortom gezegd, niemand zit te wachten dat iemand word geconstateerd met Borderline…

Hier wat enige symptomen waar ik van mening ben dat niet alleen borderline patiënten kunnen vernemen:

Identiteitsstoornis: aanhoudend wisselend zelfbeeld of zelfgevoel.

 • De vraag is, wie heeft dit nooit? Ik weet dat ik af en toe iets minder zelfgevoel heb. Maar dat ligt aan de periode en de situatie waar ik me in bevind. Betreft wisselend zelfbeeld.. tja, wat je dan moet doen is jezelf veranderen totdat je ’t zelfbeeld weer accepteert.

Impulsiviteit met negatieve gevolgen voor zichzelf op minstens twee gebieden. Bijvoorbeeld: geldverspilling, veel wisselende seksuele contacten, middelenmisbruik, roekeloos rijgedrag, vreetbuien.

 • Hierom kan ik best wel een beetje lachen. De meeste vrouwen hebben last van geldverspilling en vreetbuien waarnaast de heren last hebben wisselende seks contacten en roekeloos rijgedrag. Soms is het geval dat de vrouwen ook roekeloos gedrag vertonen maar goed, dan niet meer gaan rijden denk ik dan. Daarnaast vind ik het niet echt negatief als je meerdere seksuele contacten heb.

Inadequate, intense woede of moeite boosheid te beheersen. Dit uit zich in driftbuien, aanhoudende woede of herhaaldelijke vechtpartijen.

 • Lees dit en denk dan eens aan een puber van 16… Juist! Iemand met stress is ook vaak erg prikkelbaar en kan ook eens goed uitbarsten, soms om iemand even op zijn plek te zetten kan dit aardig handig zijn

Sterk wisselende stemmingen, als reactie op gebeurtenissen. Dit kan leiden tot periodes van intense somberheid, prikkelbaarheid of angst, meestal enkele uren durend en slechts zelden langer dan een paar dagen.

 • Bij deze ben ik meer van mening mocht je deze gevoelens hebben dan kan je beter even nagaan of je niet alles zo sterk naar je toe trekt. Maar reactie op een gebeurtenis is toch redelijk normaal, niet als je zegt dat je er dagen mee in de maag zit maar zoals er al staat: Slechts zelden. Er staat er niet bij dat die stemmingen ook heel erg vrolijk kunnen zijn en voor met gekke ideeën wat je dan ook impulsief uitvoert.

Andere symptomen van de stoornis borderline:

Krampachtig proberen te voorkomen om feitelijk of vermeend in de steek gelaten te worden.

 • Dit heb je zelf in de hand, als je jezelf redelijk open stelt tegenover anderen zal je zeker niet in de steek gelaten worden. Ook al is het lastig maar proberen is noodzakelijk. Niemand word zomaar in de steek gelaten…

Een patroon van instabiele en intense relaties met anderen, gekenmerkt door wisselingen tussen overmatig idealiseren en kleineren (extreem zwart-wit denken, iemand is geweldig of waardeloos).

 • Dit is een symptoom waarbij het voor mij duidelijk word dat er meer mis is met een ander dan alleen een winterdip. Zwart-wit denken op alles en iedereen kan vaker slecht denken veroorzaken dan iets goeds. Dan word iemand inderdaad waardeloos en soms heel geweldig.

Een chronisch gevoel van leegte.

 • Iedereen voelt zich wel eens leeg.. zeker in de winterperiode. Niks en nergens zin in behalve in bed liggen TV kijken met veel snacks om zo de winter stilletjes voorbij te laten gaan. Chronisch gevoel van leegte gaat inderdaad wel wat verder, maar dan nog met de vraag.. hoe weet je wanneer iemand aan een chronische aandoening lijdt?

Voorbijgaande, aan stress gebonden paranoïde ideeën of ernstige dissociatieve verschijnselen.

 • Paranoia is niet zomaar iets waar je licht over na kan denken, dit symptoom kan leiden naar iets ernstigs tot kwaad voor die persoon. Denk dat dit symptoom overeen komt met de volgende.

Terugkerende pogingen tot zelfdoding, gestes of dreigingen, of zelfverwonding.

 • Deze symptomen zijn gevaarlijk. Eerst zijn het pogingen tot op het moment dat het lukt. Simpel gezegd, weet je iemand met deze symptomen maak daar gelijk werk van. Niet verraden wanneer het nog oppervlakkig is maar zeker wel voor die persoon zijn wanneer die gene het nodig heeft. Wanneer het erger word is er niks anders dan de familie waarschuwen zodat je samen voor hulp kunnen regelen.
  Waarom niet verraden? Hier kom je niet zomaar achter… dat word je verteld en soms krijg je littekens bij het verhaal te zien. Dit betekend namelijk dat de ander je wel erg vertrouwd, juist Dat moet je niet schaden of verpesten. Dit vertrouwen is belangrijk en koste wat het kost proberen te behouden.

Zo zie je maar dat er 4 van 9 symptomen ook wel eens voorkomt in ons normaal dagelijks leventje. Het leven is niet simpel maar moeilijk en voor sommige heel hard. Maar dat hoort er nu eenmaal bij en iedereen is uniek dus reageert elk ander en anders op. Hoe iedereen word bijgestaan van de geboorte tot zijn overlijden is aan de mensen om zich heen. Niemand is perfect.
Mensen met Borderline symptomen is een aantal personen wat nu iets meer aandacht vergt dan een ander maar als een goede vriend of familielid schenk je die aandacht. Dit doe je niet omdat het moet… maar omdat je hoopt dat een ander dat ook voor jou doet mocht je ooit hulp nodig hebben. Simpele reden bestaat er niet.
Misschien denk ik er wel te licht over… Maar waarom ook niet? Soms moet je dingen wel met een korreltje zout nemen. Te veel over prakkiseren heeft ook geen nut, en je doet jezelf er ook niks goeds mee. Zeker niet dat je uiteindelijk tot de conclusie komt dat je er ook niks aan kan doen.

Advertenties

Een Reactie op “Borderline!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s