Leugens.. Waarom..?

Iedereen liegt wel eens een keer.. Als het nu is om je leeftijd wat redelijk simpel is of als het nu gaat om iets ernstig zoals het verzinnen van ’t overlijden van een familie lid, een leugen is snel gemaakt en dat gaat soms makkelijker dan een andere keer. Toch vraag ik me wel eens af waarom wij een leugen verzinnen? Meestal gaat het om eigen bestwil, om jezelf beter naar voren te schuiven bij die persoon waar je het voor bedoeld. Om misschien wel sneller geaccepteerd te worden. Of gewoon omdat je dat kan doen zonder dat de ander de leugen door heeft. Toch zijn er denk ik wel meerdere redenen voor om een leugen te creëren. Voor de bestwil van een ander komt ook geregeld voor. Juist door een leugen kan de ander gerust gesteld worden, of juist anders om maar dat ’t uiteindelijk wel weer goed komt. Dat je veel om de ander geeft zorg je er voor dat hij of zij zich goed voelt, desnoods met een leugen. Jammer genoeg zijn er ook leugens die er zijn om een ander te kwetsen. Leugens waarbij je hard op de ziel trap van de persoon waar jij op doelt. Zwart maken van de ander met zoveel mogelijk roddels te verspreiden voor je eigen leed vermaak. Vijanden creëer en vernietig je juist door deze roddels.. Ik zeg dan, laat ze lekker zitten voor wat het is.

Hiernaast alles is natuurlijk de leugen wat jezelf beschermd tegen anderen. Waarbij jij je comfortabel in voelt waar een ander in geloofd. Dat wat jij verteld aan een ander anders is als de waarheid.  Wetend dat de werkelijke waarheid niet goed zou zijn voor een verdere verloop van de relaties van familie en vrienden. Deze bescherming kan ook verder gaan als er iemand te dicht bij je in de buurt komt. Afstoten van die persoon met een leugen kan hard overkomen voor jezelf en zeker voor de ander maar de uitkomst is waar je voor kiest. De afstand met die persoon zodat hij/zij niet meer in de zone komt wat voor jou al te gevaarlijk is. Die zone waar je zelf al bang voor bent en probeert te negeren. Die zone word dan ook nog eens betreden door een buiten staander, die in werkelijkheid een vriend is maar niet voor die zone. Daardoor komt dan die bescherming in werking en koste wat het kost zal dat veranderen. Wat je ook moet zeggen, wat je ook moet liegen, hoe je je ook moet gedragen.
Deze leugens komen vaak ’t hardst aan, zeker van een persoon waar je dat totaal niet van verwacht. Wat je verwacht is de waarheid, wat je dan ook denkt te horen. Je hoort daadwerkelijk een leugen maar door je vertrouwen herken je dat niet. De relatie word onmiddellijk anders of misschien wel tot niets. Maar de zone is weer vertrouwd alleen bezet door de gene die je heeft weg gejaagd.
Door leugens worden relaties gemaakt en beëindigd. Gemaakt voor de herkenning.. vernietigd om de waarheid te verbergen..

“Every person will tell a lie, too hide the truth. But from whom are you hiding it. From the others, or from your self because you can’t face the truth.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s